Sunday, January 21, 2007

Γερμανία / κόστος
Που και πόσα πληρώνουμε ;

Η Γερμανία είναι μια μεγάλη Ευρωπαϊκή χώρα με μια πολύ ισχυρή οικονομία και όπως ήταν φυσικό κατά το ταξίδι μου στο Βερολίνο είχα προετοιμαστεί κατάλληλα μαζεύοντας όσα χρήματα μπορούσα για να μη βρεθώ ξαφνικά άφραγκος σε μια ξένη χώρα... Η Hardcore μας είχε ενημερώσει ότι στη Γερμανία (και ειδικότερα στο Βερολίνο) οι τιμές είναι αρκετά πιο κάτω από ότι στην Ελλάδα, αλλά η φράση αυτή είχε ειπωθεί κάπως στο φλού και δεν της έδωσα και πολύ σημασία.
Καθημερινά προϊόντα

Τελικά οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα κοστίζουν πολύ λιγότερο από ότι στην Ελλάδα. Ειδικότερα τα προϊόντα καθημερινής χρήσης (τα είδη πρώτης ανάγκης που λέμε...) έχουν τραγικές διαφορές. Μερικά παραδείγματα που μας τράβηξαν τη προσοχή. Οδοντόκρεμα που στην Ελλάδα κοστίζει 2.50 ευρώ στη Γερμανία κοστίζει 1.50 ευρω. Σερβιέτες (είχαμε και γυναίκες στη παρέα...) στην Ελλάδα κοστίζουν 4.50 ευρώ ενώ στη Γερμανία 1.50 ευρώ.

Καφές / νερό

Ο Καφές σε κεντρικά cafe του Βερολίνου αλλά και σε πολύ γνωστά μέρη, όπως ο πύργος της τηλεόρασης (κάτι παρόμοιο με το πύργο του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη) δεν ξεπερνάει τα 4 ευρώ τη στιγμή που στην Ελλάδα τα 3.50 – 4 ευρώ είναι η minimum τιμή.

Το εμφιαλωμένο νερό από το super market είναι πολύ φτηνό (1,5 λίτρο ανθρακούχο νερό κοστίζει 50 λεπτά και αν επιστρέψεις το πλαστικό μπουκάλι σου επιστρέφουν 20 λεπτά πίσω.), το μη ανθρακούχο νερό από το super market κοστίζει 30 λεπτά αλλά εάν πάρεις νερό από καφετέρια τότε απλά την πάτησες. Το πολύ μικρό μπουκαλάκι (330m) θα σου το χρεώσουν από 2.50 έως 3.50 ! Για παράδειγμα σε cafe πληρώσαμε 2 καφέδες 2.80 και ένα μικρό μπουκαλάκι νερό 3 ευρώ!

Μετακινήσεις

Πολύ ακριβά επίσης είναι τα ταξί στη Γερμανία (πράγμα λογικό όμως , αφού έχουν πολύ καλές συγκοινωνίες). Ενδεικτικά για μια διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων πληρώσαμε περίπου 9 ευρώ.

Το μεικτό εισιτήριο για μετρό , τρένα , λεωφορεία και τραμ , κοστίζει 25 ευρώ και ισχύει για 7 ημέρες. Τις αργίες και τις Κυριακές με ένα εισιτήριο μπορούν να μετακινηθούν 2 άτομα. Παρασκευή , Σάββατο , Κυριακή και σε όλες τις γιορτές τα μέσα μεταφοράς λειτουργούν όλο το 24ώρο και κυριολεκτικά πάνε παντού μέσα σε ελάχιστο χρόνο. (Ποτέ δεν περιμέναμε κάποιο μέσο μεταφοράς για περισσότερα από 5 λεπτά).

Τσιγάρα / αλκοόλ

Πολύ ακριβά είναι επίσης τα τσιγάρα με ένα πακέτο (17 τσιγάρα μέσα) να κοστίζει 4 ευρώ ή και παραπάνω καμιά φορά ανάλογα με τη μάρκα. Το special ποτό (όπως το λέμε εδώ στην Ελλάδα) , για παράδειγμα cardu, Johny Black , Southern Comfort κ.τ.λ στα καλύτερα και γνωστότερα club κοστίζει το maximum 8 euro (συνήθως 5-6 ευρώ) τη στιγμή που στη χώρα μας φτάνει ακόμα και τα 12.

Η μπίρα είναι τραγικά φτηνή ακόμα και στο πιο χλιδάτο μέρος με κόστος μόλις 3-4 ευρώ το λίτρο.

Τα περισσότερα club δεν έχουν είσοδο , αλλά όσα έχουν θα είναι πολύ ακριβό το εισιτήριο για τα ενδότερα. Από 10 έως 20 ευρώ και αν υπολογίσετε και 30 λεπτά (στη καλύτερη περίπτωση) αναμονή στην ουρά (μέσα στο κρύο) και την πιθανότητα να φάτε πόρτα τότε ίσως και να μην αξίζει. Τα club του Βερολίνου πάντως δεν έχουν καμία σχέση με τα ελληνικά «club».

Φαγητό

Το φαγητό σε γενικές γραμμές κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα με κόστος μερίδας από 8 έως 18 ευρώ ανάλογα με το τι περιέχει. Σε κάθε περίπτωση στα αμιγώς γερμανικά εστιατόρια η μερίδες είναι υπέρ του δέοντος χορταστικές.
Στη Γερμανία είναι συνηθισμένο να κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι μαζί με άλλους , άγνωστους προς εσένα. Μια φορά κάτσαμε με ένα ζευγάρι 65άριδων Γερμανοσουϊδών. Βλέποντας με ο ξανθός κύριος να ζορίζομαι κοιτάζοντας σαν χάνος τον γερμανικό κατάλογο , μου τον αρπάζει από τα χέρια, τον ξεφυλλίζει για λίγο και δείχνοντας μου ένα παράξενο φαγητό (που έγραφε μέσα meat, δηλαδή κρέας) μου λέει στα αγγλικά : «Αυτό θα φάς! , είναι πολύ καλό».

Η μερίδα που μου πρότεινε κόστιζε 15 ευρώ και του απάντησα «Οκ , αυτό θα πάρω». Όντως το πήρα και είναι από τις λίγες φορές στη ζωή μου που δεν κατάφερα να «φάω όλο το φαϊ μου». Το γκαρσόνι μου έφερε ένα τεράστιο κομμάτι κρέας με ένα μεγάλο κόκαλο να περισσεύει από το πάνω μέρος. Κυριολεκτικά ένιωθα σαν τον Οβελίξ στα κόμιξ. Από γεύση απλά κορυφαίο.

Υπάρχει βεβαίως και το φτηνό φαγητό όπως τα παραδοσιακά γερμανικά λουκάνικα με μήκος περίπου 20 cm και κόστος μόλις 1 ευρώ. Γενικά δεν τρώω τα λουκάνικα , γιατί δεν μου αρέσει η γεύση τους (εδώ στην Ελλάδα) , αλλά στη Γερμανία τα λουκάνικα δεν έχουν καμία μα καμία σχέση και η γεύση τους είναι εντελώς διαφορετική. Αν πάτε πρέπει να φάτε τουλάχιστον 1 κιλό...

Παντού μπορείτε να βρείτε και 10άδες φασφουντάδικα όπως MacDonald’s KFC κ.τ.λ με τις τιμές τους να είναι περίπου 15-20% φτηνότερα από ότι στην Ελλάδα.

Μουσεία / εκκλησίες

Η είσοδος στα μουσεία κοστίζει συνήθως από 5 έως 15 ευρώ. Παντού δέχονται φοιτητικές ταυτότητες όπως οι ISIC (τις βγάλαμε εδώ στην Ελλάδα σε ταξιδιωτικό πρακτορείο με κόστος μόλις 15 euro και ισχύουν για 1 χρόνο). Το μειωμένο «μαθητικό» εισιτήριο είναι πάντα στο μισό (και όχι όπως εδώ που σου λένε έκπτωση 20%...).

Στις εκκλησίες το εισιτήριο είναι συνήθως 5 ευρώ ενώ το φοιτητικό είναι 2 ευρώ.
Ο κανόνας είναι ότι ΠΑΝΤΟΥ θα πρέπει να πληρώσετε είσοδο. Δεν υπάρχει σχεδόν ούτε ένα μέρος που να είναι δωρεάν , οπότε σε γενικές γραμμές ακόμα και άν είστε κάτοχος ISIC κάρτας και θέλετε να επισκεφτείτε όσα περισσότερα πράγματα μπορείτε, το κόστος θα είναι ένα σημαντικό ποσό. (Υπολογίζω ότι ξοδέψαμε συνολικά περίπου 120-150 ευρώ το άτομο μόνο στις εισόδους και δεν είδαμε και πολλά πράγματα...)

Επίλογος

Σε γενικές γραμμές κάποιος που θέλει να πάει για 3-4 ημέρες στο Βερολίνο (εμείς κάτσαμε συνολικά πάνω από 10) το κόστος μπορεί να διατηρηθεί πολύ χαμηλά. Χαμηλότερα μάλιστα από το κόστος ενός αντίστοιχου τριήμερου στην Ελλάδα, αρκεί να έχετε μεριμνήσει από νωρίς (τουλάχιστον 1,5 μήνα νωρίτερα) για εισιτήρια και διαμονή.

Θα έλεγα ότι ένα ζευγάρι μπορεί να πάει βόλτα στο Βερολίνο για 3 ημέρες και να ξοδέψει περίπου 500-600 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων της διαμονής , του φαγητού και των μετακινήσεων.

No comments:

Post a Comment