Saturday, June 9, 2007

Εσύ ποιόν θα ψηφίσεις ;

Είναι γεγονός. Έρχονται εκλογές και το καταλαβαίνεις αφού η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, σκάνδαλα και φυσικά πολλά ψέματα. Σε μερικούς μήνες θα κληθούμε να ψηφίσουμε τους νέους άρχοντες του τόπου μας, το νέο μας «μπαμπά» και τον καινούριο λογιστή μας οπότε βάζω κάτω το τεφτέρι (αυτό που σημειώνω τα σκάνδαλα) και αναρωτιέμαι :

Μια 20αριά χρόνια το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία τι έκανε ; Η Ερώτηση μοιάζει ρητορική αλλά δεν είναι!

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Το κακό ξεκίνησε από τον Ανδρέα Παπανδρέου που πείρε το πρώτο πακέτο Ντελόρ και αντί να το αξιοποιήσει στήνοντας τις κατάλληλες υποδομές της χώρας για τα επόμενα χρόνια το έριξε στην αγορά. Το αποτέλεσμα; Επί σχεδόν μια δεκαετία ο ελληνικός λαός «έτρωγε με χρυσά κουτάλια». Το πακέτο Ντελόρ όμως σώθηκε κάποια στιγμή και πλέον τα χρυσά κουτάλια μετατράπηκαν σε μπρούτζινα και στη συνέχεια σε πλαστικά, απόρροια των βιομηχανιών πλαστικού του εξωτερικού αφού δεν αξιώθηκε να φτιάξει μια μονάδα και στην Ελλάδα…

Δεν αμφιβάλω καθόλου ότι ο Παπανδρέου είχε και αγαθές προθέσεις αλλά και τα φόντα ενός ηγέτη αλλά αυτό δεν τον λυτρώνει από τα σφάλματα του.

Τέλος πάντων για να μη μακρηγορώ : Το ΠΑΣΟΚ έμεινε στην εξουσία περίπου 20 χρόνια. Σε αυτά τα 20 χρόνια βελτιώθηκε η καθημερινότητα του έλληνα πολίτη; Βελτιώθηκε η ζωή του απλού εργαζόμενου; Αυξήθηκαν οι μισθοί; Λύθηκε το ασφαλιστικό; Βελτιώθηκε το εθνικό σύστημα υγείας; Λύθηκε το πρόβλημα της γραφειοκρατίας; Μειώθηκαν οι φόροι που καταβάλουν οι εργαζόμενοι;

Φυσικά και όχι. Επόμενο λοιπόν ήταν ο λαός να κουραστεί από αυτή τη συνεχόμενη «λεηλασία» της ζωής του και να πει ότι με το ΠΑΣΟΚ δεν πάει άλλο.

Όταν κατευθύνθηκε στις κάλπες λοιπόν επέλεξε να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία για 2 λόγους :

α.) Για αντίδραση προς το «κακό» ΠΑΣΟΚ

β.) Γιατί ήθελε να ψηφίσει κάποιον άλλο εκτός από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία αλλά θεώρησε ότι αυτός ο άλλος θα είναι ανίκανος να κυβερνήσει και έτσι θεωρώντας τη ΝΔ «κόμμα εξουσίας» έριξε το φακελάκι του προς αυτήν.

Έγινε λοιπόν η Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση…

Μετά από τόσα χρόνια λοιπόν τι βελτιώθηκε ;
Αυξήθηκαν μήπως οι μισθοί; Μειώθηκαν οι φόροι; Λύθηκε το ασφαλιστικό ή μήπως θα πρέπει κάποιος να δουλεύει 50 χρόνια για να πάρει (αν πάρει, αν προλάβει) σύνταξη στα 65+ για μερικά μόνο χρόνια;

Τελικά η Νέα Δημοκρατία αποδείχτηκε ένα φιλικό προς το λαό και τις πραγματικές του ανάγκες κόμμα; Φυσικά και όχι.

Προσέξτε δεν είμαι «μηδενιστής», Δεν τα μηδενίζω όλα και αναγνωρίζω ότι και οι μεν και οι δε έκαναν κάποια έργα (αλίμονο αν τόσα χρόνια μόνο έτρωγαν) τα οποία όμως είναι μόνο η χρυσόσκονη πάνω από τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες του απλού εργαζόμενου που σημειωτέον είναι και η μεγάλη πλειοψηφία στη χώρα μας.

ΟΚ. Τη πρώτη φορά ψηφίσαμε τη Νέα Δημοκρατία για να φύγει το ΠΑΣΟΚ και αν θέλετε για να «δοκιμάσουμε» λίγο και τη σούπα της ΝΔ. (το 19% στο ΦΠΑ σας άρεσε;)

Και τώρα τι; Θα ψηφίσουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ για να φύγει η Νέα Δημοκρατία; Και μετά θα ψηφίσουμε ξανά τη ΝΔ για να φύγει ακόμα μια φορά το ΠΑΣΟΚ ; Μα καλά, αυτή τη δουλειά θα κάνουμε;

Επειδή λοιπόν η δική μου ζωή δεν βελτιώθηκε ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλο, επειδή όταν συγγενής μου χρειάστηκε το δημόσιο σύστημα υγείας εκείνο απουσίαζε, επειδή η εφορία ψάχνει συνεχώς από πού να μας τα πάρει, επειδή το να σπουδάσεις ένα παιδί κοστίζει μια περιουσία στην κατά τα άλλα Δωρεάν παιδεία , επειδή ρε πούστη μου ο παραγωγός πουλάει 10 cents τη ντομάτα και εγώ την αγοράζω 1 euro είστε ανίκανοι να κυβερνήσετε τούτο εδώ τον τόπο και για αυτό το λόγο δεν πρόκειται να σας δώσω τη ψήφο μου.

Αν είχα μόνο δύο επιλογές για να ψηφίσω. Νέα Δημοκρατία ή ΠΑΣΟΚ τότε θα έριχνα τη ψήφο μου στη χέστρα αφού «τα σκατά είναι πιο έντιμα και ειλικρινή*», ευτυχώς όμως δεν έχω μόνο 2 επιλογές.

*δανεισμένο από αλλού

Μπορεί να μη συμφωνώ απόλυτα με κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κόμματα και ιδεολογίες που με βρίσκουν σύμφωνο σε αρκετά σημεία. Δεν είναι ντροπή να ψηφίσεις ένα «μικρό» κόμμα και σίγουρα η ψήφος σου δεν πάει χαμένη.

ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ TOY ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Η Ψήφος είναι το μόνο δικαίωμα που μας απέμεινε. Η Ψήφος είναι η δύναμη μας που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

Επιλέξτε που θα την ρίξετε…
(αν είστε από αυτούς που… θυμηθείτε να τραβήξετε το καζανάκι…)

8 comments:

  1. Πολύ σωστά τα λες. Οι προβληματισμοί σου καταλαμβάνουν και τις δικές μου σκέψεις. Ειδικά μετά τα τελευταία σκάνδαλα της ΝΔ. Ήδη είμαι σε διαδικασία ανίχνευσης των μικρών κομμάτων, ώστε να βρω κάποιο που ως επί το πλείστον να με καλύπτει. Πάντως σίγουρα όχι το ΚΚΕ, το οποίο έχει μείνει στο λήθαργο του παρελθόντος.

    ReplyDelete
  2. Κοίτα... το ΚΚΕ θεωρώ ότι είναι αρκετά σοβαρό κόμμα και λέει τα πράγματα με το όνομα τους και για αυτό το θεωρώ ίσως το πιο ειλικρινή από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Επίσης συμφωνώ μαζί σου ότι το ΚΚΕ έχει μείνει όπως λες «στο λήθαργο του παρελθόντος» χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα περισσότερα από αυτά που λέει δεν είναι σωστά και προπάντων για το συμφέρον του λαού.

    Τώρα το κατα πόσο θα είναι καλύτερα τα πράγματα εάν το ΚΚΕ είναι στην εξουσία αυτό σηκώνει πολύ συζήτηση. (Αν θές την προσωπική μου άποψη, δε νομίζω ότι θα είναι καλύτερα...).

    Όπως και εσύ πλέον βρίσκομαι σε διαρκή αναζήτηση προς τα μικρά κόμματα γιατί πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και δυστυχώς εάν συνεχίσουμε έτσι, όταν θα είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε πίσω δεν θα μπορούμε... ( Τότε θα μας την πέσουν κάποιοι άλλο π.χ οι Αμερικανοί...)

    ReplyDelete
  3. Απαντώντας στην ερώτηση του άρθρου, εγω θα πω πως θα ψηφίσω ΚΚΕ (στη χέστρα πάω για άλλους λόγους και όχι στις εκλογές), και πιστεύω αξίζει να το κάνει σήμερα ο καθένας, ακόμα και να μην συμφωνεί 100% μαζί του.

    Αλλά θα ήθελα να ρωτήσω τον dimgr -καλά, και τον άγνωστο- ποιο είναι ας πούμε το πιο χτυπητό στοιχείο που για αυτούς σημαίνει πως το ΚΚΕ "έχει μείνει κολλημένο στο λήθαργο του παρελθόντος";

    ReplyDelete
  4. Φίλε Α8lios, άν και δε νομίζω ότι θα βγάλουμε κάποια άκρη (το έχω προσπαθήσει αμέτρητες φορές) εν τούτης θα μπω στον πειρασμό να σου αναφέρω επιγραμματικά μερικές από τις ενστάσεις μου απέναντι στο ΚΚΕ.

    1.Συμφωνώ ότι τα περισσότερα από αυτά που λέει και διεκδικεί το ΚΚ είναι σωστά και για το συμφέρον του λαού αλλά κατά τη γνώμη μου ζητάει άμεσα πάρα πολλά και στο τέλος δεν το εμπιστεύονται γιατί το θεωρούν ονειροπόλο, θεωρούν ότι ζει σε άλλες «πιο επαναστατικές» εποχές, στη δική του nirvana έμπαση περιπτώσει. Ο Λαός είναι σοφός και όπως έχει πει «όποιος πάει για τα πολλά, χάνει και τα λίγα». Θεωρώ λάθος (εγώ προσωπικά, σε εμένα τουλάχιστον έτσι φαίνεται) την πάγια τακτική του Κομουνιστικού Κόμματος «ή όλα η τίποτα». Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να απλώνουμε το χέρι μας μέχρι εκεί που φτάνει και σιγά σιγά με τον καιρό θα καταφέρουμε να αγγίξουμε το στόχο.
    2. Με ενοχλεί η διαρκής άρνηση του ΚΚ να «συνεργαστεί» με τον οποιονδήποτε ακόμα και για ένα θέμα το οποίο δεν τίθεται αναγκαστικά σε ιδεολογικό υπόβαθρο και σκοπός του είναι να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα προβλήματα του παρόντος. Σε ερώτηση φίλου μου «Κομουνιστή… ή που προσπαθεί να γίνει Κομουνιστής όπως λέει και η αγαπητή Κανέλλη» γιατί π.χ το ΚΚΕ δεν συνεργάζεται με το Συνασπισμό σε κάποιο θέμα η απάντηση είναι ότι «Ο ΣΥΝ έχει αποφασίσει σε συνέδριο του ότι δεν συνεργάζεται με το ΚΚΕ»… Ναι σωστά… αλλά και το ΚΚΕ έχει λάβει ανάλογη απόφαση «μη συνεργασίας».
    3. Ζούμε σε μια καπιταλιστικότατη κοινωνία και ως εκ τούτου είναι αδύνατον να ασκήσουμε την όποια πολιτική αγνοώντας την πραγματικότητα και τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα εν αντιθέσει, ασκεί πολιτική προηγούμενων δεκαετιών ή οποία όμως αναγνωρίζω ότι βασίζεται σε ισχυρά θεμέλια αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να χαρακτηριστεί ο αγώνας αποτελεσματικός.

    Είμαι της άποψης, αργά και σταθερά. Πριν πούμε ή κάνουμε κάτι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους της εποχής μας.

    Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν αναιρεί την άποψη μου ότι το ΚΚΕ είναι ένα από τα πιο τίμια και αξιοπρεπή κόμματα του κοινοβουλίου.

    ReplyDelete
  5. Μάλιστα.
    Κοίτα, το 1 είναι δικαίωμά σου να το πιστεύεις και δεν νομίζω να ότι αλλάζει κάποιος άποψη γι αυτό με ένα ποστ. Αλλά ποτέ δεν είπε το ΚΚΕ "ή όλα ή τίποτα".
    Δεν πάλεψε, δεν χάρηκε δηλ. το ΚΚΕ που πάγωσε το ασφαλιστικό το 2001? Άλλο όμως το να χαρείς, άλλο το να πεις ότι κάτι είναι μια επιτυχία, και άλλο να αναγορεύσεις αυτό το κάτι σαν τον "μόνο στόχο που μπορείς άμεσα να πετύχεις".

    Να στο πω και αλλιώς: Και το ΚΚΕ, όπως και ο ΣΥΝ, πάνε κατά καιρούς σε παραλίες στην Αττική και κάνουν "κατάληψη" για να μην πληρώνει ο κόσμος. Ή κάνουν ενέργειες όπως αυτές στο Ελληνικό. Η διαφορά ποιά είναι;
    Ότι ο ΣΥΝ, επειδή πιστεύει ότι "στη σημερινή πραγματικότητα μόνο έτσι μπορούμε να λειτουργήσουμε" έχει ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ να μπούνε ιδιώτες σε αυτούς τους χώρους.

    Αυτό που θέλω να πώ εν πάσει περιπτώσει είναι πως ακόμα και αν έχεις αυτή την άποψη (για τα άμεσα), αξίζει να εμπιστευτείς το ΚΚΕ ακριβώς επειδή πέρα από τα άμεσα δεν "ξεχνά" ποτέ και τον τελικό του στόχο, πράγμα που το βoηθάει να μην "γκελάρει" στην πάλη και για τα άμεσα.


    2. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Αν θές αυτό στο ανέφερε για να σου δείξει πως ούτε ο ΣΥΝ θέλει στην πραγματικότητα να συνεργστεί με το ΚΚΕ.
    Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Το ΚΚΕ δεν θέλει, μάλλον όχι δεν θέλει, εκτιμά πως δεν μπορεί, να συνεργαστεί με τον ΣΥΝ γιατί τον θεωρεί ΚΑΙ αναξιόπιστο ΚΑΙ επικίνδυνο.
    Να σου το πώ με άλλο ένα παράδειγμα. Δεν είναι επικίνδυνο για το κίνημα να διεκδικεί από τη μια "δημόσια δωρεάν παιδεία" και από την άλλη να αποδέχεται να υπάρχουν Ιδιωτικά Σχολεία, Φροντιστήρια, ΚΕΣ κτλ.?

    Αλλά ας μην πολυλογώ. Καλύτερα να το παμε αλλιώς. Πες εσύ ένα θέμα που νομίζεις πως θα μπορούσε να συνεργατεί το ΚΚΕ με τον ΣΥΝ, και να το κουβεντιάσουμε...

    Πάντως και πρόταση συνεργασίας με άλλα κόμματα & μαζικους φορείς έχει το ΚΚΕ (σε άλλο ποστ μπορει να βάλω το λινκ, δε δουλεύει το δίκτυο καλά τώρα) και το επιδιώκει...


    3.Λες "είναι αδύνατον να ασκήσουμε την όποια πολιτική αγνοώντας την πραγματικότητα και τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα".

    ΟΚ.
    Και θα ήταν κάποιος βλάκας να μην το κάνει. Απλά και εκεί το θέμα είναι από ποια σκοπιά το βλέπεις. Με βάση τις σύγχρονες συνθήκες λέει ο κάθε βιομήχανος πως τον συμφέρει καλύτερα να πάει στην Ασία την επιχείρηση, με βάση τις σύγχρονες συνθήκες λέει και ο κάθε εργάτης (και το ΚΚΕ) για 1300Ε κατώτατο μισθό (που και αυτά μπορεί να είναι λίγα).

    Δηλαδή και το ΚΚΕ μια χαρά λαμβάνει υπ'όψιν τις σύγχρονες συνθήκες, αλλά από άλλη μπάντα.

    Τώρα αυτό που εννοείς εσύ λέγοντας "συνθήκες" είναι οι συσχετισμοί.
    Και αυτοί πρέπει και μπορούν να αλλάξουν, αλλιώς οποιαδήποτε λύση προς όφελος του λαού θα φαίνεται ουτοπική και ανέφικτη.
    Στην τελική, νομίζεις ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Βενεζουέλα δεν το θεωρούσε πριν 10 χρόνια ο λαός εκεί "ανέφικτο";
    Λιγότερο από το ΚΚΕ έπαιρνε το ΚΚΒ τότε...

    ReplyDelete
  6. Σχετικά με την γνώμη μου για το ΚΚΕ, η φράση του αγνώστου "Ζούμε σε μια καπιταλιστικότατη κοινωνία και ως εκ τούτου είναι αδύνατον να ασκήσουμε την όποια πολιτική αγνοώντας την πραγματικότητα και τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα εν αντιθέσει, ασκεί πολιτική προηγούμενων δεκαετιών" με καλύπτει πλήρως.

    Εξηγούμαι: Η πολιτική που θέλει να εισαγάγει το ΚΚΕ, όλα δημόσια, τα πάντα κρατικά, κατάργηση ιδιοκτησίας και άλλα τέτοια ωραία, έχει δοκιμαστεί παγκοσμίως για πολλές δεκαετίες και σε πολλές παραλλαγές από τις χώρες του "υπαρκτού σοσιαλισμού" και έχει αποδειχθεί απολύτως αναποτελεσματική, τραγική θα έλεγα. Οδηγεί σε φτώχεια και εξαθλίωση, και γι' αυτό βλέπουμε όλους τους λαούς τώρα να τρέχουν για τον καπιταλισμό. Η ιδεολογία του ΚΚ οδηγεί, αντί στην προσπάθεια για εξίσωση προς τα πάνω, στην εξίσωση όλων προς τα κάτω, δηλ. επικρατεί το "αφού όλα είναι κρατικά και τίποτα δικό μου, αφού όσο και να δουλέψω δεν θα κερδίσω περισσότερα και δεν θα έχω μεγαλύτερες ανέσεις, τότε γιατί να δουλέψω;", με αποτέλεσμα ο μόνος τρόπος για κοινωνική άνοδο, που είναι έμφυτη επιθυμία του ανθρώπου (δηλ. η καλυτέρευση της ζωής του), να περνά μέσα από την κομματική ιεραρχία, που συνεπάγεται την μέγιστη διάβρωση. Με την ιδεολογία αυτή δήθεν τα πάντα ανήκουν στον λαό, αλλά στην ουσία τα λυμαίνονται οι λίγοι κομματικοί.

    Επανερχόμενος στην ελληνική πραγματικότητα, η ιδεολογία του ΚΚ οδηγεί σε παράλογες διεκδικήσεις και συνεχείς απεργίες για ψύλλου πήδημα, με αποτέλεσμα όλες οι επιχειρήσεις να κλείνουν λόγω χαμηλής παραγωγικότητας. Μιλώντας λαΐκή γλώσσα, δίνει μια κουτουλιά στον τοίχο. Η άποψή μου είναι ναι μεν διεκδικήσεις, αλλά για πολύ σοβαρά θέματα και απεργία σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, και δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά. Κάτι που απέχει πολύ από την νοοτροπία του ΚΚΕ, το οποίο νομίζει ότι μπορεί να κάνει τη γη να γυρίσει ανάποδα.

    ReplyDelete
  7. @dimgr

    Απο που να ξεκινησω; Ας πούμε από το τέλος: "Δουλειά, δουλειά, δουλειά".
    όχι μόνο συμφωνώ, επαυξάνω.

    Για τους κομμουνιστές δεν υπάρχει ιερότερο πράγμα από τη δουλειά. Χωρίς δουλειά δεν υπάρχει άνθρωπος, για να παραφράσσω και μια από τις σημαντικότερες κατ'εμέ εργασίες του Ένγκελς "ο ρόλος της εργασίας στην εξανθρώπιση του πιθήκου".

    Το θέμα είναι πως σήμερα δεν καρπώνεσαι τους κόπους από την δουλειά σου.

    Αυτό δε σημαίνει πως το ΚΚΕ καλεί τον κόσμο σήμερα να μην δουλεύει. Και δεν ξέρω αν είσαι φοιτητης, εργαζόμενος ή τπτ άλλο, αλλά αν είσαι φοιτητής ίσως να ξέρεις πως το παραπάνω είναι ένας από τους σημαντικότερος λόγους αντιπαράθεσης του ΚΚΕ με άλλα "αριστερά" κόμματα/οργανώσεις, που ισχυρίζονται πως επειδή έχουμε καπιταλισμό δεν έχει αξία να κάθεσαι και να διαβάζεις, αργότερα να δουλεύεις κτλ.(π.χ. ΕΑΑΚ, Πρ.Γένοβα κ.ά.)

    Αντίθετα το ΚΚΕ είχε και έχει σαν σύνθημα "πρώτοι στα μαθήματα-πρώτοι στους αγώνες", ενώ και στους εργαζόμενους προσπαθεί τα μέλη του να είναι υποδείγματα στη δουλειά τους, όπως και πρωτοπόροι στους αγώνες που γίνονται στο χώρο τους.

    Πάντως δεν είναι οι αγώνες που πάνε πίσω την Ελλάδα. Μη τρελαθούμε. Π.χ. οι τράπεζες, ένας από τους κλάδους που γίνονται πολλές κιητοποιήσεις κάθε χρόνο, έχουν από τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης κερδών...
    Παρ'όλα αυτά όχι μόνο δεν αύξησαν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, αλλά συμφώνησαν πρόσφατα να ανοιγουν ορισμένα υποκαταστήματα και τα σαββατοκύριακα κτλ.

    Anyway.

    Το ότι κλείνουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχει να κάνει με το ότι μπορούν να βγάλουν περισσότερα αν μεταφερθούν αλλού,
    και αυτό έχει να κάνει με τις συμφωνίες που έχει υποράψει η Ελλάδα (δηλ. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΣΥΝ αρκετές) για την "ελεύθερη κινηση του κεφαλαίου" εντός και εκτός Ε.Ε.

    Η Ελλάδα, οι Έλληνες, εμείς δηλ., αυτή τη στιγμή μέσω του κοινού ταμείου της Ε.Ε. επιχωρηγούμε επιχειρήσεις για να πάνε στη Βουλγαρία π.χ.
    Το ξέρεις αυτό;

    Τέλος, το τι ακριβώς έγινε στις χώρες του "υπαρκτού σοσιαλισμού" είναι πολύ μεγάλη συζήτηση.
    Αλλά είναι λάθος και
    1. να πιστεύεις πως είναι τόσο απλή η εξήγηση για το τι πήγε στραβά (διαφθορα, κρατισμός, γραφειοκρατία...)
    και
    2. να πιστεύεις πως το ΚΚΕ θέλει να "αναστήσει" ό,τι υπήρχε στην ΕΣΣΔ.

    Εγώ προσωπικά δεν έχω δει άλλο "αριστερό" κόμμα στην Ελλάδα να ψάχνει όσο το ΚΚΕ τι συνέβει στην ΕΣΣΔ και αλλού, με στοιχεά, με εκδόσεις, με συμπόσια κτλ.

    Γιατί; Για να βρει τι πραγματικά έφταιξε! Για να μην κάνει τα ίδια λάθη!


    Αλλά ό,τι λάθη και να έγιναν, δεν αλλάζουν το γεγονός πως οι παροχές, η δημοκρατία στους χώρους δουλειάς, η ποιότητα ζωής, εκπαίδευσης κ.ά. στο μεγαλύτερο διάστημα ύπαρξης της ΕΣΣΔ

    1. δεν είχε καμία σχέση με το αντίστοιχο στις καπιταλιστικές χώρες

    2. βοήθησε ΠΑΡΑ πολύ στο να καταφέρουν και στις καπιταλιστικές χώρες να κατακτήσουν οι εργαζόμενοι κάποιες ανάλογες (λιγότερες βέβαια) "παροχές".
    (Εκτός αν δεχθούμε πως αυτές τις παραχώρησαν απο μόνοι τους, εθελοντικά, οι κεφαλαιούχοι και οι κυβερνήσεις τους, και απλά σήμερα έχουν γίνει "κακοί"...)

    Αυτά. Δεν μπορώ να γράφω άλλο. Πέστε εσείς.

    ReplyDelete
  8. o "anonymous" egw eimai.
    Apla to 3exasa prin.

    ReplyDelete