Wednesday, June 13, 2007

Safari 3 για MacOS αλλά και Windows !

Η apple ξαναανακάλυψε τη «φορητή μουσική» με το ipod και κατέκτησε άνετα και με τεράστια διαφορά από τον ανταγωνισμό τη παγκόσμια αγορά μουσικής. Στη συνέχεια άνοιξε την μέχρι πρότινος κλειστή αγκαλιά της στην intel αλλάζοντας πλατφόρμα και προσφέροντας πλέον «συμβατότητα» με τα Windows. Τώρα η apple ισχυρίζεται ανακάλυψε το κινητό τηλέφωνο ονόματι iPhone. Το iphone στηρίζεται σε μια ειδικά τροποποιημένη έκδοση του MacOS Χ και βασίζει τη λειτουργία του στον browser της apple Safari. Όπως ανακοίνωσε η apple οι ανεξάρτητοι προγραμματιστές θα μπορούν να γράψουν εφαρμογές για τον κινητό της apple εκμεταλλευόμενοι των browser του που δεν θα είναι άλλος από τον Safari.

Η apple γνωρίζει πολύ καλά ότι για να ασχοληθούν οι ανεξάρτητοι προγραμματιστές θα πρέπει να τους δώσει τα κατάλληλα εργαλεία. Επίσης γνωρίζει ότι οι περισσότεροι ανεξάρτητοι προγραμματιστές δεν έχουν mac αλλά pc που κατά πάσα πιθανότητα τρέχει Windows.

Έτσι χθες η apple έδωσε για δοκιμή την 3η έκδοση του Browser Safari (σε Beta μορφή) η οποία διατίθεται για πρώτη φορά σε δύο εκδόσεις. Μια για το MacOS και μια για τα Windows.

Δοκίμασα τον Safari 3 Beta τόσο στα Windows XP όσο και στο MacOS και τα αποτελέσματα είναι τραγικά διαφορετικά.

Στο MacOS ο Browser λειτουργεί υποδειγματικά χωρίς κάποιο πρόβλημα (τουλάχιστον δεν εντόπισα ακόμα κανένα) και μάλιστα είναι πολύ πιο γρήγορος από την προηγούμενη έκδοση αλλά και από τον firefox. Η Συμβατότητα του με διάφορες ιστοσελίδες είναι υποδειγματική και αν εξαιρέσουμε τα fonts δεν παρουσιάζει σχεδόν καμία διαφοροποίηση από τον firefox.

Στα Windows τώρα η κατάσταση είναι απλά… τραγική.

Ναι μέν σε ταχύτητα είναι πιο γρήγορος από Internet Explorer 6 και Firefox 2 αλλά 9 Στις 10 σελίδες δεν εμφανίζονται σωστά. Τα κυριότερα προβλήματα που εντόπισα ήταν : Λάθος στοίχιση σε tables , λάθος χρήση των CSS, μεγάλα κενά ανάμεσα σε παραγράφους (υποθέτω κακή διαχείριση του <p>) και αρκετά crashαρίσματα όπως για παράδειγμα στο youtube ή κατά την επεξεργασία των bookmarks.

Προσέξτε ότι η ίδια σελίδα εμφανίζεται εντελώς διαφορετική στον Safari στο MacOS και στα Windows. Στο μεν πρώτο δεν υπάρχει πρόβλημα ενώ στο δεύτερο απλά ο χαμός…



2 comments:

  1. Λοιπόν φίλε εγώ χρησιμοποιώ safari σε mac. Κάποιες εντολές όμως στο blogspot δεν υποστηρίζονται (πχ. δεν μπορώ να επέμβω στα fonts ούτε και να βάλω links στα κείμενά μου με τον απλό τρόπο που μου περιγράφουν όσοι χρησιμοποιούν explorer ή firefox. Μήπως το 3 λύνει αυτά τα προβλήματα; Ξέρεις κάτι;

    Καλώε σε βρήκα κιόλας (από τις σκανδαλιές της αβύσσου)

    ReplyDelete
  2. Όχι... Με τα fonts παραμένει το πρόβλημα και γενικά έχεις λιγότερες λειτουργίες στη διάθεση σου. Τώρα για τα links εμένα λειτουργεί ακριβώς όπως και στον firefox.

    ReplyDelete