Wednesday, June 4, 2008

Πώς θα έπρεπε να είναι ένα ΜΜΕ ;

Πριν από μερικές ημέρες είχα μια κουβέντα με μερικούς γνωστούς για το πιο θεωρούμε πιο αξιόπιστο και αντικειμενικό ΜΜΕ. Από εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεόραση. Το ερώτημα είναι πώς ορίζει ο κάθε ένας από εμάς την αξιοπιστία & την αντικειμενικότητα ενός μέσου. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις εφημερίδες. Ποια εφημερίδα θεωρείται αντικειμενική;

Προσωπικά καμία

Μπορεί κατά την κρίση μας κάποια εφημερίδα να παρουσιάζει τα γεγονότα από την σωστή οπτική γωνία π.χ εγώ μπορεί να συμφωνώ με όσα γράφει ο Ριζοσπάστης αλλά σίγουρα δεν μπορώ να πω ότι είναι μια αντικειμενική εφημερίδα. Αποτελεί μια καθαρά κομματική εφημερίδα και άρα θα προβάλει τις θέσεις του κόμματος. Ας πάρουμε τώρα την Ελευθεροτυπία. Ούτε αυτή είναι αντικειμενική αφού παρουσιάζει τα γεγονότα από την δική της οπτική γωνία...

Η γνώμη μου είναι ότι ένα ΜΜΕ θα έπρεπε να είναι πάνω από όλα αντικειμενικό και να προσφέρει την είδηση ακριβώς ως έχει χωρίς περιττές σάλτσες και σχολιασμό επιτρέποντας στον αναγνώστη να πάρει μόνος του μια θέση απέναντι στο θέμα. Φυσικά και δέχομαι ότι ένα ιδανικό ΜΜΕ θα πρέπει να παρουσιάζει και τις προσωπικές απόψεις των συντακτών του πάνω στα θέματα της επικαιρότητας αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται σε ξεχωριστές στήλες και όχι να ενσωματώνονται μέσα στα άρθρα δημιουργώντας τις περισσότερες φορές λάθος εντυπώσεις.

Για παράδειγμα ο τίτλος :
“Το υπουργείο αυξάνει τους φόρους κατά 2% το 2009”

είναι ένας αντικειμενικότατος τίτλος αφού παρουσιάζει ένα γεγονός που ισχύει ενώ εάν γράφαμε

“Μοναδική λύση για το υπουργείο η αύξηση των φόρων κατά 2% το 2009”

σαφώς και δεν είναι ένας αντικειμενικός τίτλος. Ενδεχομένως η μοναδική λύση να είναι όντως η αύξηση των φόρων, αλλά γιατί πρέπει να μου το πεις εσύ αυτό; Δεν μπορώ να κρίνω μόνος μου; Κάποιος κακόπιστος θα έκρινε τον δεύτερο τίτλο ως προπαγάνδα υπέρ του υπουργείου ενώ ένας καλόπιστος θα πίστευε ότι αφού έτσι το γράφουν, έτσι θα είναι...

Μα δεν θέλω να ανήκω ούτε στην μια κατηγορία, ούτε στην άλλη. Θέλω να κρίνω μόνος μου με βάση τα δικά μου κριτήρια για το αποτέλεσμα και τις αιτίες ενός γεγονότος. Φυσικά θέλω να ενημερωθώ και για τις απόψεις των υπολοίπων πάνω στο θέμα, αλλά όχι στο κεντρικό άρθρο.

Πριν από χρόνια μάλιστα που προσπάθησα να ασχοληθώ με τον τομέα και δημιούργησα μαζί με κάποιους άλλους ένα είδος ΜΜΕ. Το πρώτο (και μοναδικό ίσως) πράγμα στο οποίο συμφωνήσαμε ήταν ότι θα παρουσιάζαμε στις κεντρικές μας ειδήσεις τα γεγονότα από όσο πιο αντικειμενική πλευρά ήταν δυνατό. 4500 άρθρα ειδήσεων αργότερα ήταν ζήτημα εάν σε 2-3 από αυτά παρουσιαζόταν και η προσωπική μας άποψη. Άν και το εν λόγο ΜΜΕ σταμάτησα άδοξα την πορεία του, αγκαλιάστηκε από το κοινό με πρωτοφανή τρόπο και έγινε πλέον εμφανές ότι είναι πάρα πολύ αυτοί που επιθυμούν διακαώς ένα αντικειμενικό ΜΜΕ το οποίο θα παρουσιάζει την είδηση ως έχει χωρίς να τους καθοδηγεί προς συγκεκριμένους, (πολιτικούς τις περισσότερες φορές) χώρους, Τελεία.

2 comments:

  1. THΝ KYΡIAKH 15-6-2008,ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΒΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ,ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ BLOGS

    Η Ελληνική Κυβέρνηση μέσα στις επόμενες μέρες,ετοιμάζεται να προβεί στη ψήφιση νομοθετικού πλαισίου,με το οποίο θα μπορεί να ελέγχει και να φιλτράρει τις ιδεές και τις αποψείς που ανταλλάσσονται στα blogs.
    Εμείς,οι χρήστες του διαδικτύου και όχι μόνο,δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ψηφιστεί κανένας τέτοιος νόμος,ο οποίος θα νομιμοποιεί τη λογοκρισία.
    Γι'αυτό και κατεβαίνουμε όλοι μαζί στη Πλατεία Συντάγματος,τη Κυριακή 15-6-2008,στις 6 το απόγευμα,ώστε να στείλουμε το δικό μας μήνυμα,σε όλους αυτούς που θέλουν να κυβερνήσουν τον Κυβερνοχώρο.

    --ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ--

    ReplyDelete
  2. Ta mme einai ayta pou kanoun koumanto kai kimvernoun tin Ellada. Den theloun kapion?Tote apla ton rixnoun apo tin kivernish kai vazoun ayton pou theloun !

    ReplyDelete