Friday, February 9, 2007

Το ταξίδι στη Πράγα (Μέρος 2ο)

Όπως είχα υποσχεθεί συνεχίζω με το δεύτερο μέρος από το ταξίδι στη Πράγα. Το πρώτο μέρος μπορείτε να το βρείτε κάνοντας click εδώ.

Υποθέτω ότι οι περισσότεροι κάπου, κάπως σε κάποια χρονική στιγμή έχετε δει 2-3 φωτογραφίες από τη Πράγα. Συνήθως οι φωτογραφίες δείχνουν ένα μαγευτικό τοπίο ή ένα πολύ όμορφο σημείο της πόλης που απλά σε αφήνει με το στόμα ανοικτό. Αν σας αρέσουν οι φωτογραφίες τότε την πατήσατε! Πάρτε μαζί σας όσες περισσότερες κάρτες μνήμης μπορείτε γιατί κυριολεκτικά σε κάθε γωνία της πόλης υπάρχει και κάτι όμορφο που θα θέλατε να θυμάστε. (3 ημέρες κάτσαμε και τραβήξαμε 6 GB φωτογραφίες).

Βιβλία , Χάρτες και οδηγοί για τη πόλη

Στο ταξίδι είχαμε έναν μικρό οδηγό για τη Πράγα από τις ταξιδιωτικές εκδόσεις lonely planet (http://www.lonelyplanet.com) ο οποίος έκανε μια χαρά τη δουλειά του για γενικές πληροφορίες αλλά στη περίπτωση των καφέ και των bar μάλλον μας αποπροσανατόλιζε αφού άλλα περιμέναμε και άλλα βρίσκαμε. Σε γενικές γραμμές ψάχναμε σε τι περίπου θέλουμε να πάμε και ρωτούσαμε τους ντόπιους οι οποίοι ήταν κατατοπιστικότατοι.

Αν συνηθίζετε να διαβάζετε χάρτες σας προτείνω να προμηθευτείτε τον χάρτη PRAHA MESTSKA DOPRAVA 1:25.000 των εκδόσεων ΖΑΚΕΤ ο οποίος περιέχει αναλυτικότατα όλες τις διαδρομές και στάσεις του Μετρό , Λεωφορείων , Τράμ και τρένων. Η τιμη του είναι 350 Κορόνες (περίπου 13.50 ευρώ) και θα σας φανεί πολύ χρήσιμος.

Επίσης χρήσιμος θα σας φανεί και ο χάρτης PRAHA 1:20.000 a akoli 1:150.000 και πάλι των εκδόσεων ΖΑΚΕΤ ο οποίος είναι ο πιο αναλυτικός χάρτης που μπορείτε να βρείτε αφού έχει μέχρι και το μικρότερο στενό της πόλης. Έχει και αλφαβητικό ευρετήριο των δρόμων πράγμα που θα σας βοηθήσει αρκετά εάν θέλετε να πάτε σε κάποιο πολύ συγκεκριμένο σημείο. (Προσοχή : Δεν περιέχει χάρτη για το Μετρό). Το κόστος του είναι περίπου 440 Κ (17 ευρώ). Είναι ο ακριβότερος αλλά και ο καλύτερος χάρτης. (και ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ… Πάνω από 1 τετραγωνικό μέτρο…) !!!

Τους χάρτες μπορείτε να τους προμηθευτείτε από το κεντρικό σταθμό των τρένων σχεδόν από όλα τα καταστήματα. Μην αναλωθείτε σε συγκρίσεις τιμών αφού όλοι οι μαγαζάτορες έχουν συνενωθεί μεταξύ τους και πουλάνε ακριβώς στην ίδια τιμή.

Εάν επιλέξετε να αγοράσετε από εκεί κάποιο χάρτη το πιο πιθανό είναι ότι θα σας προτείνουν να αγοράσετε εισιτήριο για Μετρό, Τραμ και λεωφορείο από αυτούς. Αγοράστε άφοβα. Δεν προσπαθούν να σας κλέψουν αλλά να σας εξυπηρετήσουν.

Περιοχές

Η πόλη της Πράγας έχει συνολικά 4 κέντρα τα οποία πρέπει να τα επισκεφτείτε οπωσδήποτε.

Stare Mesto ή αλλιώς η πλατεία με το Αστρονομικό ρολόι. Το συγκεκριμένο ρολόι βρίσκεται στο παλιό Δημαρχείο της πόλης που είναι ένα εντυπωσιακό κτίσμα του 12 αιώνα. Το περίφημο αστρονομικό ρολόι κατασκευάστηκε το 16ο αιώνα και αμέσως μετά ο βασιλιάς διέταξε να βγάλουν τα μάτια του κατασκευαστή ώστε να μην μπορεί να κατασκευάσει δεύτερο αντίγραφο. Κάθε μια ώρα τα αγάλματα που βρίσκονται στο ρολόι «ζωντανεύουν» και αρχίζουν να παρελαύνουν οι Απόστολοι πίσω από τα παράθυρα του ρολογιού. Οι τουριστικοί οδηγοί εκθειάζουν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό και εκατοντάδες κόσμος μαζεύεται στη μικρή πλατειά για να παρακολουθήσει το υποτιθέμενο υπερθέαμα. Η άποψη μου (αλλά και της παρέα μου) είναι ότι δεν είναι τίποτα το τρομερό, ούτε κάτι που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας για πάντα! Απλά ένα διαφημιστικό κόλπο των ταξιδιωτικών οδηγών…

Σε αυτή τη πλατεία υπάρχουν πολλά εστιατόρια και καφέ με λογικές τιμές. Η μερίδα κοστίζει περίπου όσο και στην Ελλάδα αλλά το μέγεθος της είναι περίπου στα 3/4. Ακριβώς απέναντι από το ρολόι υπάρχει μια φαινομενικά απλή καφετέρια που όμως είναι η πιο ακριβή στην πλατεία με τον καφέ να κοστίζει 4.5 ευρώ και το φαγητό από 16 ευρώ. (Η καφετέρια ανήκει στο Prague Grand Hotel, αλλά το καταλαβαίνεις όταν πλέον έχεις κάτσει… )

Εάν κάποιος θέλει να επισκεφτεί όλα τα αξιοθέατα τότε θα έπρεπε να προμηθευτεί ένα πλήρη οδηγό , 2 ζευγάρια παπούτσια (αφού τα λιώσει) και να αρχίσει να περπατάει επί μια εβδομάδα ασταμάτητα…

Παρακάτω λίγα μέρη που θεωρώ ότι πρέπει να δείτε οπωσδήποτε

TOP5 κατά τη γνώμη μου ιστορικά μέρη

1. Αστρονομικό Ρολόι : Αξίζει λόγο της ιστορίας του, αλλά γενικότερα για την ομορφιά της περιοχής με τα πολύ παλιά κτήρια. Ιδανικό σημείο για να πιείτε έναν καφέ ή να φάτε παραδοσιακές γεύσεις. (άσχετο , αλλά όλα τα εστιατόρια έχουν την περιβόητη Greek Salad με τιμή 3-4 ευρώ)

2. Το Κάστρο :

Μην το χάσετε σε καμία περίπτωση και μην το αφήσετε για την τελευταία ημέρα. Είναι τεράστιο και θα χρειαστείτε αρκετές ώρες για ξεναγηθείτε. Μπορείτε να κόψετε πλήρες εισιτήριο ή μόνο για συγκεκριμένα μέρη στο Κάστρο. Σας προτείνω να πάρετε το ολόκληρο. (αν δεν κάνω λάθος κοστίζει κάπου στα 15-20 ευρώ) αλλά αξίζει. Μεταξύ άλλων θα δείτε τον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βίτου , τη Βασιλική του Αγίου Γεωργίου καθώς και το Χρυσό Σοκάκι στο οποίο παλαιότερα βρίσκονταν μικρά χαμηλοτάβανα σπιτάκια που πλέον έχουν μετατραπεί σε μικροσκοπικά μαγαζάκια. Ένα από αυτά ήταν και το σπίτι του Κάφκα… Εκτός από τα πανέμορφα κτίσματα εξωτερικά , το εσωτερικό είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό με τόνους Χρυσού και Ασημιού να κοσμούν σχεδόν τα πάντα. Ε ρε χλίδα… Σοκαριστηκά είναι τα μπουντρούμια και οι αίθουσες βασανιστηρίων!

Σε κάποια σημεία η θέα από το παλάτι είναι εκπληκτική αλλά προς θεού μην τολμήσετε να ανοίξετε κάποιο από τα παράθυρα γιατί θα σας επιτεθεί μια κακάσχημη Τσέχα Μάγισσα-Φύλακας βρίζοντας σας ακατάπαυστα στα Τσέχικα παρόλο που μιλάει άπταιστα αγγλικά. Έφαγα το βρίσιμο της ζωής μου όταν κάποιος άσχετος (μάλλον Γερμανός) άνοιξε από δίπλα μου ένα παράθυρο αλλά δυστυχώς εγώ ήμουν αυτός που είχε στο λαιμό του μια τεράστια φωτογραφική μηχανή. Καθώς λοιπόν με Έβριζε στα Τσέχικα εγώ της λέω όσο πιο ήρεμα μπορούσα : In English please αλλά αυτή το χαβά της. Μου απάντησε ένα No και συνέχιζε να βρίζει στα Τσέχικα με ακόμα πιο έντονο ύφος. Ε τότε άρχισα να τη βρίζω και εγώ στα ελληνικά κατεβάζοντας τα σούπερ καντήλια μέχρι που ξαφνικά ακούω από πίσω μου στα ελληνικά «Ε τι μαλακισμένη…» … ήταν ένα group ελλήνων που μάλλον τυχαία βρέθηκε εκεί…

3. Μάλα Στράνα : Μια παλιά συνοικία της πόλης που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Βτλάβα (ο ποταμός που «κόβει» στη μέση την Πράγα) η οποία αναπτύχθηκε το 1257 όταν οι πλούσιοι την επέλεξαν για τη διαμονή τους. Αρκετά (άπειρα) σκαλοπάτια , αλλά η θέα θα σας αποζημιώσει. Στη Μάλα Στράνα θα πρέπει να δείτε οπωσδήποτε την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Chram svateho Mikulase) , την εκκλησία του Αγίου Θωμά (Kostel svateho Tomase) και την εκκλησία της Παναγίας της Νικηφόρου (Kostel Panny Marie Vitezne). Επίσης μην παραλείψετε να δείτε το Παλάτι Βάλεντάϊν (Valdstejnsky palace) το οποίο με μια λέξη «παραμυθένιο» παρόλο που μόνο εξωτερικά πρόλαβα να το δω.

4. Η Γέφυρα του Καρόλου (Karluv Most) : Εάν πάτε στη Πράγα και δεν περπατήσετε τη Γέφυρα του Καρόλου τότε καλύτερα να μην σε κανένα ότι πήγατε διακοπές στη Πράγα… Η μάλλον για να το θέσω καλύτερα. «Αν δεν περπατήσετε τη Γέφυρα του Καρόλου είστε κακομοίρηδες».

Η Γέφυρα του Καρόλου συνδέει τις δύο εντυπωσιακές συνοικίες Μάλα Στράνα και Στάρε Μέστο και είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο της περιοχής. Κατά μήκος της γέφυρας στα δεξιά και αριστερά υπάρχουν διάφορα εντυπωσιακά αγάλματα που απεικονίζουν κυρίως θρησκευτικές φιγούρες (όπως π.χ το Χριστό). Ένα από τα αγάλματα λένε ότι είναι θαυματουργό και ο μύθος λέει ότι αν πάς και το αγγίξεις κάνοντας μια ευχή, την επόμενη φορά που θα επιστρέψεις στη Πράγα η ευχή σου θα πραγματοποιηθεί. Μην ανησυχείτε, θα το βρείτε πολύ εύκολα αφού θα δείτε τον μαζεμένο κόσμο που προσπαθεί να το «αγγίξει».

ΠΡΟΣΟΧΗ

Θα το ξαναγράψω ακόμα μια φορά : Στη Γέφυρα του Καρόλου τα μάτια σας όχι 14 αλλά 14.000… Αν είστε παρέα φροντίστε ο ένας να προσέχει τα πράγματα του άλλου, να προσπαθείτε να είστε όλοι μαζί και να έχετε πάντα οπτική επαφή.

5. Παλιά Πόλη Στάρε Μέστο (Stare Mesto) : Απαραίτητα θα κάνετε μια βόλτα στην παλιά πόλη που εκτός από πανέμορφη είναι και πολυσύχναστη αφού σε αυτήν έχουν μαζευτεί τα περισσότερα καταστήματα (κυρίως τουριστικά) της πόλης. Η οδός Καρλόβα είναι μια από τις εμπορικότερες. Η Πράγα έχει παράδοση στις μαριονέτες που τις πουλάνε σχεδόν σε κάθε κατάστημα με τις τιμές τους να ξεκινούν από τις 350Κ (13 ευρώ) και να φτάνουν μέχρι και τις 1000Κ (40 ευρώ). Σημειώστε ότι όλα τα καταστήματα έχουν τις ίδιες τιμές στις μαριονέτες. Φυσικά μπορείτε να βρείτε και τα πασίγνωστα κρύσταλλα Βοημίας σε πολύ καλές τιμές. (ένα κρεμαστό για παράδειγμα που στην Ελλάδα θα κόστιζε περίπου 80-100 ευρώ μπορείτε να το βρείτε με 1300Κ (50ευρώ). Πολύ φτηνά είναι τα κρυστάλλινα ποτήρια (Βοημίας) αφού τα ακριβά κοστίζουν περίπου 650Κ (25 ευρώ) αλλά το πώς θα τα φέρετε στην Ελλάδα χωρίς να σπάσουν είναι άλλο θέμα. Εάν θέλετε να πάρετε κάποιο κρυστάλλινο δώρο προτιμείστε κάποιο κρεμαστό ή σκουλαρίκια. (δίνουν και κάρτα γνησιότητας αν ζητήσετε)

Αν καθώς περπατάτε χαζεύοντας στα εμπορικά σοκάκια ακούσετε να παίζει πολύ δυνατά Άννα Βίσση μην τρομάξετε. Ένας ελληνο-κάτι πωρωμένος μαγαζάτορας Suvenirs ξεφαντώνει…

Μην παραλείψετε ακόμα να δείτε : Τη πλατεία της παλιάς πόλης (Σταρομέστσκε νάμεστι), Παλαιό Δημαρχείο, Εκκλησία του Παρθένου του Τίν, Μέγαρο της Πέτρινης Καμπάνας, Το Νούμερο 5 στο Ου Ράτνιτσε που είναι το μέρος όπου γεννήθηκε ο Κάφκας, Οδός Σελέτνα (Σελέτνα Ούλιτσε), Την Εβραϊκή συνοικία (δεν ξετρελάθηκα κιόλας , αλλά έχει το δικό της ξεχωριστό στυλ), Τη κεντρική πλατεία της Νέας Πόλης (Nove Mesto) όπου μπορείτε να πάτε πολύ εύκολα με το Μετρό.

Εντυπωσιακό εξωτερικά (εσωτερικά δε ξέρω) είναι το εθνικό θέατρο, τη Βίλα Μπέρτραμκα (το μουσείο το Μότσαρτ), Το αστεροσκοπείο και το Πύργο του Παρατηρητηρίου Πέτρζιν που εξαιτίας της ομοιότητας του με τον πύργο του Άιφελ (αλλά κοντύτερος) πολύ οδηγοί αναφέρουν την Πράγα ως «το Παρίσι της Ανατολής»

Υπάρχουν δεκάδες ακόμα μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβα να πάω και δεν γνωρίζω να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες. Σε ορισμένα από τα μέρη που ανέφερα όπως π.χ το Μουσείο του Μότσαρτ δεν πρόλαβα να πάω και έτσι αρκέστηκα σε φωτογραφίες από βιβλία που μάζεψα.

Τέλος εάν σας μένει χρόνος αφιερώστε μια ημέρα για μια εκδρομή στο Καρλόβι Βάρι που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα έξω από τη Πράγα και θα σας μεταφέρει σε άλλες αποχές, αφού θα νιώσετε πώς βρίσκεστε σε άλλη εποχή.

Διαμονή

Αν και αρχικά είχαμε κλείσει δωμάτιο στην περιοχή Vinohrady αφού μας φαινόταν αρκετά κεντρικά (όπως κοιτάτε το χάρτη βρίσκεται στα δεξιά σας και εκεί βρίσκεται ο κεντρικός σιδηροδρομικό σταθμός) τελικά διαψευστήκαμε και καταλήξαμε στο άλλο άκρο της πόλης στην περιοχή μεταξύ Mala Strana και Smichov (στα αριστερά σας όπως κοιτάτε το χάρτη) όπου και μείναμε σε hostel δίπλα από τον ποταμό και σε απόσταση 5 με max 15 λεπτά από παντού! (με τα πόδια φυσικά). Γενικά θεωρώ ότι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε είναι να μείνετε κοντά στις όχθες του ποταμού αφού θα μπορείτε να πάτε γρήγορα σε όποιο σημείο θέλετε και επιπλέον κοντά στην όχθη εκτός από την ομορφιά, μπορείτε να βρείτε εύκολα σταθμούς του Μετρό και γενικά να προσανατολιστείτε ακόμα και χωρίς χάρτη.

Οι τιμές για τα δωμάτια ποικίλουν αλλά σε γενικές γραμμές είναι ακριβούτσικα με ένα καλό δωμάτιο για 4 άτομα να κοστίζει περίπου 80 ευρώ τη βραδιά. (Τις ημέρες των γιορτών). Με 100-120 ευρώ τη βραδιά μπορείτε να βρείτε πολύ καλά ξενοδοχεία 4ων αστέρων για 3+1 άτομα. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές και εξαρτάται από εσάς το που θέλετε να μείνετε. (αν πάτε με group και μείνετε στο Hilton απλά θα πάθετε πλάκα). Γράφοντας στο google Prague hostels θα βρείτε πολλά site με δεκάδες hostel και τιμές που ξεκινούν από 9 ευρώ / κρεβάτι έως και 40 ευρώ / κρεβάτι. Σε περίπτωση που ψάχνετε ξενοδοχείο καλή λύση είναι το site της easyjet (http://www.easyjet.com) .

Εάν επιλέξετε να κλείσετε Hostel από κάποιο site να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού οι πληροφορίες που γράφουν δεν είναι πάντα ακριβής. Για παράδειγμα μπορεί να γράφουν ότι έχετε prive μπάνιο ενώ στη πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, μπορείτε να πληρώσετε κατά την κράτηση επιπλέον 3 ευρώ ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ακυρώσετε τη διαμονή σας πληρώνοντας μόνο την προκαταβολή (το 10% της συνολικής αξίας της διαμονής σας).

Διατηρώντας τις επιφυλάξεις μου έκλεισα δωμάτιο με prive μπάνιο σε ένα hostel πληρώνοντας 3 ευρώ επιπλέον για την περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά. Επίσης εντόπισα δύο hostel που είχαν τον ίδιο ιδιοκτήτη (Petrinska I και ΙΙ) και έκλεισα σε ένα από τα δύο που υποτίθεται ότι είχε μόνο prive δωμάτια. (To Petrinska II). Έτσι σε περίπτωση που δεν μας άρεσε θα απαιτούσα να πάμε στο άλλο hostel του ίδιου ιδιοκτήτη.

Τελικά αυτό μας «έσωσε» αφού φτάνοντας στο hostel διαπιστώσαμε ότι ενώ είχαμε κάνει κράτηση για 4κλινο με prive μπάνιο μας είχαν κρατήσει ένα πολύ όμορφο και μεγάλο δωμάτιο αλλά με κοινόχρηστο μπάνιο το οποίο θα το μοιραζόμασταν με ακόμα 6 άτομα.

Είπα στην κοπέλα που μας περίμενε ότι είχαμε κλείσει με prive μπάνιο και είχαμε δώσει με πιστωτική (electron visa) προκαταβολή και ότι θέλουμε απαραίτητα prive. Η κοπέλα ευγενικότατη, πείρε τηλέφωνο τον ιδιοκτήτη και αυτός απάντησε ότι δεν έχει άλλα διαθέσιμα δωμάτια ούτε στο δεύτερο hostel.

Αφού έδωσα στη κοπέλα να καταλάβει ότι δεν υπήρχε περίπτωση να πιαστούμε κορόιδα και ότι θα ακυρώσω την κράτηση και θα πάμε σε άλλο ξενοδοχείο ξαναπήρε τηλέφωνο τον ιδιοκτήτη και εκ θαύματος βρέθηκε δωμάτιο με prive μπάνιο στο άλλο Hostel. Σε 20 λεπτά έφτασε ο ιδιοκτήτης με ένα Skoda Superb (πάρα πολλά skoda) και μας πείρε ώστε να μας μεταφέρει στο άλλο ξενοδοχείο. Ο Ιδιοκτήτης ήταν πολύ ευγενικός και μας έκανε και μια μικρή ξενάγηση στην πόλη, δείχνοντας μας και εξηγώντας μας για διάφορα μέρη κατά τη διάρκεια της διαδρομής. (Τόσο οι υπεύθυνες κοπέλες για τα δύο hostel όσο και ο ιδιοκτήτης μιλούσαν άπταιστα αγγλικά και ήταν ευγενικότατοι).

Ασφάλεια

Αν εξαιρέσουμε τα κλεφτρόνια που σας κλέβουν χωρίς να το καταλάβετε η Πράγα δεν έχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα από τη πλευρά της ασφάλειας αλλά σε καμία περίπτωση δεν σας προτείνω να κυκλοφορείται μετά τις 12 το βράδυ μόνοι σας σε σκοτεινά σοκάκια. Στα κεντρικά σημεία υπάρχουν πάντα αστυνομικοί που κάνουν περιπολίες. Είναι ευγενικοί (καμία σχέση με τους έλληνες) και γνωρίζουν μέτρια έως καλά αγγλικά. Σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουν να σας εξυπηρετήσουν ακόμα και με νοήματα.

Ένα από τα μέρη που θα πάτε σίγουρα είναι η κεντρική πλατεία της καινούριας πόλης. Σε αυτή τη πλατεία υπάρχει ένας τεράστιος εμπορικός δρόμος γεμάτος με φαστφουντάδικα , καταστήματα ρούχων , δώρων, δεκάδες στριπτιτζάδικα και καμπαρέ. Στο βάθος διακρίνεται ένα τεράστιο επιβλητικό κτήριο που είναι η Αστυνομική διεύθυνση!

Περιστατικό μου μας άφησε άφωνους

Στη κεντρική πλατεία της καινούριας πόλης (κοντά στα Mac Donalds) με χιλιάδες κόσμο γύρο με πλησιάζει ένας τύπος και ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος στα αγγλικά :

Τύπος : Ε, φίλε θες λίγο ;

Εγώ : Τι ;

Τύπος : Θές λίγο χασίς ;

Εγώ : Όχι, δε θέλω.

Τύπος : Γιατί; είναι πολύ καλό. Άριστης ποιότητας!

Εγώ : Έχουμε και στη Κρήτη ρε φίλε , Δε θέλω! (είπα να πω και εγώ τη μαλακία μου)

Τύπος : Κρήτη ε ! Είναι το ίδιο καλό με της Κρήτης.

Εγώ : Δε θέλω σου λέω.

Σε όλη τη διάρκεια της κουβέντας εγώ και η παρέα δεν σταματήσαμε να περπατάμε. Ο Τύπος ακάθεκτος, αφού είδε ότι δεν θέλω να αγοράσω χασίς είπε να δοκιμάσει αλλιώς

Τύπος : Έχω και κοκαΐνη. Θες ;

Εγώ : Κοκαΐνη;;;;; (Τι λέει ο άνθρωπος ρε πούστη μου…)

Τύπος : Είναι πολύ καλή

Εγώ : Όχι ΔΕΝ ΘΕΛΩ (με έντονο ύφος)

Τύπος : Είναι πολύ καλή σου λέω, Θα σου δώσω να δοκιμάσεις δωρεάν και αν δε σου αρέσει δεν παίρνεις! (έλα Χριστέ και παναγιά…)

Εγώ : ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΤΙΠΟΤΑ !

Τύπος : Θα σου τι δώσω σε καλή τιμή, 1 γραμμάριο για 5000Κ ( Α… το έχει χάσει το παλικάρι…)

Εγώ : ΔΕΝ ΘΕΛΩ

Τύπος : Μα γιατί δεν θες ;

Τελικά δεν άντεξα. Απάντησα με ένα F***K *** και ο τύπος άλλαξε δρόμο αφού φτάναμε και κοντά σε σημείο όπου υπήρχαν 2 αστυνομικοί.

Δίπλα μου η παρέα είχε λυθεί στα γέλια και όλο το υπόλοιπο βράδυ μου κάνανε πλάκες του τύπου : Έλα ρε , γιατί δεν πείρες , αφού σου έκανε καλή τιμή… Ε μα πώς τον απέρριψες τον κακομοίρη έτσι χωρίς να δοκιμάσεις… κ.τ.λ

Γενικά αυτό που κατάλαβα είναι στη καινούρια πόλη κυκλοφορούν κάθε λογής άτομα οπότε να είστε προσεκτικοί τις νυκτερινές ώρες. (Το περιστατικό έγινα κατά τις 10 το βράδυ και υπήρχε πάρα πολύς κόσμος γύρω μας).

Επιγραμματικά :

- Μπορείτε να βρείτε πολλά μπαράκια , μπυραρίες και jazz bars στον κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης.

- Οι συγκοινωνίες σταματούν στις 12 το βράδυ. Τα ταξί λειτουργούν όλο το 24ώρο.

- Τα εστιατόρια κλείνουν στις 12 ενώ τα fast food λίγο αργότερα. (κάποια λίγα παραμένουν ανοικτά όλο το 24ώρο και αυτά μόνο στα κεντρικά σημεία).

- Περίπτερα και ψιλικατζίδικα δεν υπάρχουν ανοικτά το βράδυ (μετά τις 12). Αν θέλετε οτιδήποτε φροντίστε να το αγοράσετε πιο νωρίς. (από τσιγάρα , χαρτομάντιλα μέχρι και νερό αφού δεν θα βρείτε πουθενά).

-Τα bar κλείνουν το αργότερο μέχρι τις 4 και σταματούν να σερβίρουν στις 3.30

-Όπου δείτε ταξιδιωτικούς οδηγούς να λένε για Hard-Core rock μουσική και κάτι βλακείες του τύπου «Φροντίστε να είστε ντυμένοι στα Μαύρα» εννοούν ότι είναι bar που παίζουν soft rock και dance μουσική με νεαρής ηλικίας και καλοντυμένο κόσμο…

-1 ευρώ = περίπου 25 Κ

-Τα μουσεία, εκκλησίες, Κάστρα κ.τ.λ κλείνουν συνήθως στις 4 το απόγευμα ενώ κάποια άλλα στις 6.

-Μην ξεχάσετε να πιείτε Αψέντι. Πουθενά δεν θα βρείτε το αυθεντικό αφού είναι απαγορευμένο. Αυτό που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ είναι της πλάκας και δεν έχει καμία σχέση.(Μην το αγοράσετε. Είναι χειρότερο από νέφτι.!) (Σε ορισμένα super market ίσως βρείτε κάτι μικρά μπουκαλάκια, όχι μεγαλύτερα από το καραφάκι της ρακής με το αυθεντικό Αψέντι σε συσκευασία για souvenir με κόστος πάνω από 20 ευρώ). Και πάλι διατηρώ τις επιφυλάξεις μου αν είναι αυθεντικό. Ψαγμένος Μπάρμαν της περιοχής μας είπε ότι δεν υπάρχει πουθενά αυθεντικό-αυθεντικό όπως παλιά.

-Το Αψέντι το προφέρουν Άψεντ

-Σε ένα μπαρ είχε μηχάνημα για αλκοτέστ. Εγώ ήπια 1,5 λίτρο μπύρα και μια φίλη μου 1 ποτηράκι Αψέντι μικρότερο από της ρακής (το πιο αυθεντικό από τα μαϊμού). Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά :

Σε εμένα το μηχάνημα έγραψε 0.08%οο ενώ στη φίλη μου έγραψε 0.19%οο

-Αν οδηγείτε αυτοκίνητο καλύτερα να μην πιείτε ούτε μια σταγόνα. Με 0.08 σε πάνε μέσα…

-Μην πάρετε άσχετα ταξί, αλλά μόνο της εταιρίας ΑΑΑ (δείτε προηγούμενο κείμενο, «Μέρος 1ο»)

-Έχει ότι ταξί μπορείτε να φανταστείτε. Από Van, skoda fabia μέχρι και skoda superb και έχουν ότι χρώμα αρέσει στον ιδιοκτήτη.

-Δοκιμάστε τη μπύρα Κρουσοβίτσα (παραδοσιακή Τσέχικη Μπύρα)

-Δοκιμάστε Μπύρα με Σπράιτ

-Πολλές φωτογραφίες

-Αρκετό περπάτημα

-Χοντρά ρούχα για έξω, ελαφρύ ντύσιμο για μέσα.

-Μπορείτε να αφήσετε σε ασφαλή χώρο στον Σταθμό των τρένων τις βαλίτσες σας

-Πάρτε μαζί σας ομπρέλα και αδιάβροχα παπούτσια (όχι αθλητικά).

-Το μοναδικό νεόκτιστο κτήριο στην παλιά πόλη είναι «το κτήριο που χορεύει». Υποτίθεται ότι απεικονίζει ένα ζευγάρι που χορεύει. Φήμες… Απλά είναι ένα όμορφο κτήριο νέας αρχιτεκτονικής που απλά δένει σωστά με τις παλιές παραδοσιακές γραμμές.


Αυτά….


Είχα σκοπό να το σπάσω σε 3 μέρη αλλά αφού ο φίλος Kasiotis φεύγει για Πράγα την Τετάρτη το πήγα μονοκοπανιά! Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο και ενδιαφέρον και εύχομαι στο φίλο καλό ταξίδι και καλά να περάσει! (που θα περάσει!)


Υγ : Μετά το ταξίδι περιμένω τα σχόλια σου στο blog μου και κατά πόσο ο mini οδηγός μου βοήθησε…


6 comments:

  1. Αγνωστε φιλε σ'ευχαριστω για τις πληροφοριες, εχω ηδη εκτυπωσει και τα δυο μερη..
    Βεβαια εχουμε και ενα αλλο κοινο, ειμαστε και οι δυο κρητικοι, ειμαι απο Χανια..
    Θα γραψω εντυπωσεις και σχολια οταν γυρισω..

    ReplyDelete
  2. Λοιπον επεστρεψα..

    Η πολη καταπληκτικη, πανεμορφη, χανομασταν στα στενα της με τις ωρες και παντα βλεπαμε κατι διαφορετικο που μας εντυπωσιαζε.. Πραγματικα αξιζει κανεις να παει μονος του και οχι με γκρουπ, για να καταφερει να κλεψει λιγη απο τη μαγεια της πολης..

    Γενικα κινηθηκαμε πολυ ευκολα με μετρο και τραμ, ειχαμε ενα οδηγο μαζι μας με χαρτη που βοηθησε παρα πολυ..

    Το φαγητο καλο αλλα μικροτερες μεριδες απο την Ελλαδα, αλλα πολυ φθηνοτερο.. Ακομη τα ποτα και γενικα το να βγεις εξω να διασκεδασεις ειναι πολυ οικονομικο..

    Οι ανθρωποι εξω εχουν μια πολυ διαφορετικη νοοτροπια, σεβονται τον συνανθρωπο τους..

    Και παρα πολλα αλλα που δεν προλαβαινω τωρα να τα γραψω και πρεπει να τα ζησει κανεις για να τα καταλαβει..

    Αντε και με το καλο στο επομενο ταξιδι..

    ReplyDelete
  3. Παιδιά πάμε και εμείς Πράγα για 5 μέρες και οι πληροφορίες σας μας έλυσαν πολλες απορίες(σκεφτόμαστε να το τυπώσουμε να το παρουμε μαζι).Αλλά σε ένα θέμα δεν μας πολυκαλήψατε,με την νυχτερινή ζωή τί παίζει?????Club,bar,κόσμος...γκόμενες???
    Αν έχετε και κάπου να μας προτείνεται θα μας βοηθήσει πάρα πολύ.Κάτι ακόμα,σκεφτόμασταν να κλείσουμε hostel μέσω internet αλλά μετά τις συμβουλές του αγνώστου αλλάξαμε γνώμη.Εμείς φτάνουμε εκεί 6:30 το πρωί και λέμε πλέον να ψάξουμε εκεί για δωμάτιο από κοντά,θα μας το συμβουλεύατε αυτό ή είναι τελείως άκυρο?
    Ευχαριστούμε πολύ,περιμένουμε την απάντησή σας

    ReplyDelete
  4. Γκόμενες.... υπάρχουν κατά χιλιάδες αλλά με τόσο κρύο είναι ντυμένες σαν εκσιμώες !

    Νυχτερινή ζωή... Ρωτήστε όποιον νεαρό βρείτε και θα κατατοπιστείτε πλήρως

    Ξενοδοχείο... Καλύτερα βρείτε απο πρίν ξενοδοχείο γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να πληρώσετε περισσότερα χρήματα!

    ReplyDelete
  5. παιδια, ευχαριστω πολυ...ειναι πολυ κατατοπιστικα αυτα που γραφετε. Θα παω πραγα για 6 περιπου ημερες αρχες Γεναρη με 2 φιλες μου.Μια ερωτηση μονο γιατι δεν μπορω να βρω κατι στο ΝΕΤ...υπαρχουν φαγαδικα-καφε-bar που να επιτρεπεται το καπνισμα?? Μεσα στο δωμ των ξενοδοχειβν (αν ανοιξεις το παραθυρο η τη μπαλκονοπορτα ) θα εχω προβλημα?? Με λιγα λογια ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ ??
    Ρουλα

    ReplyDelete
  6. Αν και λίγο αργοπορημένα : Για το θέμα του καπνίσματος η κατάσταση δεν είναι τραγική. Υπάρχουν πολλά μαγαζιά όπου επιτρέπεται το κάπνισμα. Σε πολλά φαγάδικα μάλιστα υπάρχει χώρος για καπνιστές και μη καπνιστές.

    Στα περισσότερα bar επιτρέπεται κανονικά χωρίς κάποιο πρόβλημα. Στα ξενοδοχεία τώρα υπάρχουν ξενοδοχεία που λένε ότι επιτρέπεται το κάπνισμα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εάν καπνίζεις “όπως οι Έλληνες” (δηλαδή το ένα μετά το άλλο) δεν θα έρθουν στο δωμάτιο σου για να σου την πουν ευγενικά!!!

    Πάντως σε γενικές γραμμές το κάπνισμα επιτρέπεται... φαντάσου μια κατάσταση περίπου όπως στην Ελλάδα. :)

    Καλές διακοπές σας εύχομαι !

    ReplyDelete