Tuesday, November 27, 2007

Τα συστήματα μου μέσα ...

Λέμε συνέχεια ότι για να αλλάξει η κατάσταση στην εκπαίδευση στη χώρα μας, οι αλλαγές θα πρέπει να ξεκινήσουν από τα πρώτα σκαλοπάτια. Όλοι φαίνονται, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι να είναι διατεθειμένοι για μια τέτοια αλλαγή. Θα σας πω λοιπόν τη δική μου πρόσφατη εμπειρία. Αρχές του εξαμήνου πήρα ένα μάθημα που θεωρητικά είναι εύκολο, αλλά στη πραγματικότητα παρουσιάζει αυξημένη δυσκολία λόγο των πολύπλοκων μαθηματικών υπολογισμών που περιέχει.

Αυτοί οι πολύπλοκοι μαθηματικοί υπολογισμοί τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να γίνουν με το χέρι οπότε απαιτείτε η συνδρομή των ηλεκτρονικών υπολογιστών. (αλίμονο εάν έπρεπε να κάνουμε 10.000 πράξεις με το χέρι για ένα κατά τα άλλα αμφίβολο αποτέλεσμα!)

Ξεκίνησε λοιπόν ο καθηγητής κανονικά την παράδοση του μαθήματος με τα απαραίτητα θεωρητικά κομμάτια και μας είπε ότι τους υπολογισμούς θα τους κάνουμε στον υπολογιστή με κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα. Κάθε εβδομάδα έδινε (και δίνει) από ένα φυλλάδιο «θεωρητικών» ασκήσεων που λύνονται με το χέρι. Κουτσά στραβά τα καταφέρνουμε και τις λύνουμε.

Το αστείο όμως είναι ότι πρέπει να παραδώσουμε και 3 εργαστήρια ασκήσεων γραμμένα ή σε C++ ή σε Matlab τα οποία μόνο απλά δεν είναι. Ειδικά στη Matlab μας ζητάει να του γράψουμε τον κώδικα που θα λύνει τα προβλήματα και όχι χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες εντολές και υπορουτίνες που αυτή περιέχει.

Επίσης εάν δεν παραδώσουμε τα εργαστήρια και δεν πάρουμε μέσο όρο 5, τότε δεν θα μπορούμε να εξεταστούμε στο τέλος του εξαμήνου, αλλά ούτε και τον Σεπτέμβρη.

Μιας και το μάθημα το παρακολουθούμε μόλις 8 άτομα είπα στον καθηγητή ότι δεν γνωρίζουμε ούτε C , αλλά ούτε και Matlab. Η απάντηση του ήταν «Μα υποτίθεται ότι σας έμαθαν C και Matlab στο πρώτο εξάμηνο». Σημειώστε ότι όλοι μας είμαστε στο 10o εξάμηνο... Του απάντησα ότι όταν ήμασταν 1o εξάμηνο δεν διδαχθήκαμε τίποτα από τα δύο και ότι το μάθημα του και καλά «προγραμματισμού» δεν ήταν τίποτα περισσότερο από «Αυτό είναι το δεξί κλικ , αυτό το αριστερό και από εκεί ανάβει η οθόνη».

Η απάντηση του ; Απλά αποστομωτική! «Ε και εμένα τι με νοιάζει; Θα έπρεπε να τα ξέρετε!»

Μα καλέ μου άνθρωπε, πώς να τα ξέρουμε ; Δείξτε μας πέντε πράγματα ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στο μάθημα. Με τα πολλά μας έφερε κάτι σύντομα manuals για την Matlab και μας λέει «Δεν είναι τίποτα!, αυτά τα λίγα σας αρκούν για να λύσετε τις ασκήσεις»

Ε, καμία μα καμία σχέση! Τα υποτιθέμενα manuals καλύπτουν έναν τομέα του τύπου «Αυτό λέγεται κεντρική μονάδα και αυτό οθόνη» που ναι μεν είναι χρήσιμα αλλά δεν καλύπτουν ούτε το 1/10 των απαιτήσεων του μαθήματος!

Οπότε έχουμε : α.) Πρέπει να διαβάσουμε και να κατανοήσουμε ένα δυσνόητο μάθημα β.) Πρέπει να μάθουμε άριστα Matlab ή C++ και γ.) Πρέπει να παραδώσουμε ασκήσεις και αλγόριθμους πολλών σελίδων μέσα σε μια εβδομάδα και δ.) Πρέπει κάθε εβδομάδα να εξεταζόμαστε επιπλέον σε αυτά που κάναμε!

Τώρα το πού θα μάθουμε επιπλέον του μαθήματος και C ή Matlab ένας θεός το ξέρει...

Επειδή λοιπόν ήμαστε όλοι στο πτυχίο και κρεμόμαστε πραγματικά από μια κλωστή για να μετράμε επιπλέον εξάμηνο στις σπουδές μας, έχουμε ξεσηκώσει ολόκληρο το πανεπιστήμιο βρίσκοντας μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς με άριστες γνώσεις Matlab , C και μαθηματικών για να μας βοηθήσουν, (πλέον για να μας λύσουν) τις ασκήσεις. Το αποτέλεσμα; Έχουμε ρεζερβέ 2 μεταπτυχιακούς που λιώνουν εδώ και 10 ώρες προσπαθώντας να απαντήσουν στην μία μόνο από τις ασκήσεις που παραδίδουμε σε περίπου 50 λεπτά...

5 comments:

  1. Hi!
    Απο Ηρακλειο ειμαι και γω!

    ReplyDelete
  2. Ασκήσεις παραδώσαμε! Αλλά τις παραδώσαμε λες και τις έκανε φωτοτυπικό μηχάνημα… Σήμερα θα δούμε που εξεταζόμαστε ! :)

    anisixos : Από Ηράκλειο ε? Welcome !

    ReplyDelete
  3. Kai telika twra pou eksetastikate?
    Pes mou kai exw agwnia!!!

    ReplyDelete
  4. Σε ετούτη την Αθάνατη Ελλάδα που το ρουσφέτι πάει σύννεφο, ο εξεταστής βγήκε κατά κάποιο τρόπο «συγγενής» μου! Άρα πώς θες να πήγε ; :) Όχι ΟΚ , πέρα από αυτό η εξέταση πήγε μια χαρά, πήγα διαβασμένος και απάντησα (σωστά υποθέτω) στις 9 από τις 10 ερωτήσεις του! Και το κορυφαίο όλων; Το project δεν έτρεχε στο δικό του PC με καμία δύναμη, οπότε έβγαλα πάνω στο γραφείο το mac και το τρέξαμε από το δικό μου υπολογιστή !

    ReplyDelete