Tuesday, December 18, 2007

Αυτά τα προβλήματα τα «άλυτα»

Εδώ και χρόνια υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ιδιαίτερα τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή της Κνωσού στο Ηράκλειο. Το ζήτημα δεν είναι άλλο από αυτό της φύλαξης των χώρων όπου πλέον από ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα έχει γίνει μιας πρώτης τάξης «σχολείο» για εγκληματίες, κλέφτες, αλήτες και κάθε λογής ναρκομανείς. Κατά καιρούς έχουν προταθεί πολλές λύσεις, από τις πιο απλές έως και τις πιο εμφάνταστες. Από να προσληφθούν επιπλέον φύλακες μέσω ΑΣΕΠ (δηλαδή απλοί θυρωροί) έως και να μπουν ανιχνευτές κίνησης στις αίθουσες του πανεπιστημίου…

Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο και ο σύλλογος καθηγητών αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα ότι εάν η σύγκλητος του πανεπιστημίου δεν λάβει οριστικά και άμεσα μέτρα πριν τις γιορτές τότε σταματάνε από μέρους τους όλες τις εκπαιδευτικές και εξεταστικές διαδικασίες με κίνδυνο ακόμα και να χαθεί το εξάμηνο.

Security ;

Κάθε φορά λοιπόν που υπάρχει σαν θέμα η ασφάλεια, στο προσκήνιο έρχονται οι εταιρίες security που προβάλλονται από τον Πρύτανη ως η ιδανική λύση στο πρόβλημα. Όπως είναι φυσικό η φοιτητές αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μαζί με αυτούς και εγώ, αφού με το να προσλάβεις μια εταιρία security όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά εκτός του ότι το μεταθέτει για το επόμενο εξάμηνο ή χρόνο (αναλόγως πότε θα τελειώσουν τα χρήματα του πανεπιστημίου) δημιουργεί επιπλέον προβλήματα που όμως σχεδόν κανείς δεν τολμάει να τα αναφέρει δημοσίως.

Τα προβλήματα που προκύπτουν δεν είναι άλλα από το τι θα γίνει με την εταιρία security όταν λήξει η σύμβαση; Όλοι φοβούνται ότι θα αρχίσουν οι δολιοφθορές από την ίδια την εταιρία με σκοπό να της ανανεώσουν τη σύμβαση. Αυτό είναι ένα κοινό μυστικό μεταξύ καθηγητών, φοιτητών και εργαζομένων αλλά αφού κανείς δεν έχει απτές αποδείξεις δεν μπορεί να κάνει και κάτι. Πόσο μάλλον να τοποθετηθεί επωνύμως σε κάποιο αρμόδιο όργανο.

Γιατί μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι ότι κάθε φορά που συζητιέται το θέμα στη σύγκλητο αυξάνονται οι κλοπές και οι δολιοφθορές κατά 300% κάνοντας την λύση «security» να μοιάζει η μοναδική!

Γιατί μόνο τυχαίο δεν είναι ότι όταν Κοσμήτορας του πανεπιστημίου τόλμησε πριν από χρόνια να μιλήσει δημοσίως για το συγκεκριμένο ζήτημα έπεσε θύμα βάναυσης επίθεσης στο parking του πανεπιστημίου με αποτέλεσμα να καταλήξει 2 εβδομάδες στο νοσοκομείο και με μόνιμα πλέον κινητικά προβλήματα.

Γιατί δεν είναι τυχαίο ότι το πρωί πριν τη σύγκλητο «άγνωστοι» μπήκαν σε χώρους του πανεπιστημίου και τα έκαναν γυαλιά καρφιά ξηλώνοντας ακόμα και τις πρίζες από τους τοίχους χωρίς ωστόσο να κλέψουν το παραμικρό!

Δεν λεω ότι φταινε οι εταιρίες security απλά αναρωτιέμαι…

Και φυσικά δεν είναι λίγοι οι καθηγητές που θεωρούν τους φοιτητές που αντιδρούν ως «ταύρους σε υαλοπωλείο», όμως ούτε οι φοιτητές είναι ταύροι, ούτε το πανεπιστήμιο υαλοπωλείο. Τα αρμόδια όργανα του πανεπιστημίου (μαζί τους και οι φοιτητές) έχουν πάρει εδώ και 2 χρόνια απόφαση «άρσης του ασύλου» και έχουν δώσει το ελεύθερο στην Αστυνομία να κάνει έφοδο όποτε θέλει στους χώρους του πανεπιστημίου και να «μαζέψει» τους εγκληματίες και τους εμπόρους ναρκωτικών που δρουν κυριολεκτικά ανενόχλητοι στους χώρους του ιδρύματος προσελκύοντας επιπλέον όλους τους ναρκομανείς της πόλης για χρήση μέσα στο ίδρυμα. Η Αστυνομία όμως δεν πλησιάζει…. Γιατί άραγε ; Ρητορικό το ερώτημα αφού και εσείς εάν ήσασταν Αστυνομικός διευθυντής τι θα προτιμούσατε ; Να τους έχετε όλους μαζεμένους σε έναν χώρο ή να τους έχετε να αλωνίζουν στης γειτονίες της πόλης σας;

Δώστε επιτέλους μια λύση! Δεν είπε κανείς ότι είναι απλό ή μπορεί αν γίνει μέσα σε μια εβδομάδα αλλά το πρόβλημα απλά διαιωνίζεται εδώ και χρόνια.

Θα μπορούσαν κάλλιστα να διαθέσουν ένα (σεβαστό) ποσό ώστε να προσληφθούν φύλακες μέσω ΑΣΕΠ ειδικά εκπαιδευμένοι οι οποίοι θα αναλάβουν να προστατέψουν τόσο το ίδρυμα όσο και τους φοιτητές που βρίσκονται σε αυτό. Ίσως να χρειαστεί να θεσμοθετηθεί και κάποιο μέτρο μέσα στο οποίο αυτοί θα κινούνται όπως για παράδειγμα ένα θα πρέπει να οπλοφορούν ή αν θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία.

Δώστε λύση, γιατί πρόβλημα που είναι άλυτο δεν υπάρχει (με εξαίρεση ίσως τον τετραγωνισμό του κύκλου)…

No comments:

Post a Comment