Thursday, December 20, 2007

Athens Indymedia Αντιπληροφόρηση ή Παραπληροφόρηση ;

Οι περισσότεροι παραπονιόμαστε για το ότι τα γνωστά MME είναι καθοδηγούμενα από μεγάλα συμφέροντα και ότι οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτά είναι έχουν συγκεκριμένο σκοπό. Οι περισσότεροι θα θέλαμε να υπάρχει ένα μέσο που να ενημερώνει γρήγορα, σωστά και πάνω απο όλα αντικειμενικά. Κάπως έτσι ξεκίνησε και το indymedia το οποίο αρχικά είχε σκοπό να παρέχει ενημέρωση του “δρόμου”, ενημέρωση από όλους εμάς για εμάς χωρίς να βασίζει τη λειτουργία του σε συγκεκριμένα συμφέροντα.

Το Athens indymedia (το ελληνικό παράρτημα) έχει πλέον πάρει μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση που υποτίθεται είναι προς τα αριστερά και άρα μην περιμένετε να διαβάσετε σε αυτό ειδήσεις και άρθρα που αφορούν το Πασόκ ή τη Νέα Δημοκρατία. Το κακό με το indymedia είναι ότι πλέον η πληροφόρηση που παρέχει είναι περισσότερο αμφιλεγόμενη ακόμα και από την πιο κομματική εφημερίδα. Και για να ξεκαθαρίσουμε κάτι το Athens Indymedia δεν έχει αριστερή “ιδεολογία” αλλά προβάλει μια δήθεν αριστερή πτυχή για να προσελκύσει περισσότερο κόσμο.

Γιατί διαφέρει βλέπετε ο Αριστερός από τον Αριστεριστή. Ο μόνος που μπορεί να φέρει τον τίτλο του Αριστερού κατά τη γνώμη μου είναι ο ΚουΚουές και κανείς άλλος. Σχήματα όπως ΕΕΑΚ κ.τ.λ δεν είναι αριστεροί αλλά αριστεριστές.

Επιπρόσθετα το Athens Indymedia εκτός από την “αριστερίστικη” πλευρά του, έχει και έντονα τα στοιχεία της Αναρχικής ιδεολογίας που προσέξτε όμως μην πέσετε στην παγίδα και μην μπερδεύετε τους Κουκουλοφόρους, Τους μπάχαλους, Τους γνωστούς αγνώστους με τους Αναρχικούς. Η Αναρχία είναι μια απόλυτα σεβαστή ιδεολογία που καμία σχέση δεν έχει με τις μολότοφ και τις δολιοφθορές.

Η ομάδα διαχείρισης του site δεν επιτρέπει να δημοσιευθεί κανένα κείμενο που είναι υπέρ των Αριστερών (ΚΚΕ) ή υπέρ της γενικευμένης Αριστεράς (Συνασπισμός)... Κανένας λόγος φυσικά για το Πασόκ ή την Νέα Δημοκρατία!

Ασχολούμαι αρκετό καιρό στο χώρο της δημοσιογραφίας ήτε ως χόμπι ήτε ως επαγγελματίας και έχω δοκιμάσει πολλές φορές να στείλω άρθρα στο indymedia. Άν και γενικά είμαι αριστερής ιδεολογίας στα άρθρα μου (εκτός blog) πάντα κρατάω αντικειμενική στάση και κάνω απλή παράθεση των γεγονότων χωρίς καν τον ελάχιστο σχολιασμό. Όσα άρθρα και αν έστειλα διαγράφηκαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας εκτός από ένα το οποίο ήταν στημένο από μέρους μου και τα έχωνε χωρίς λόγο και χωρίς να στηρίζω τα γραφόμενα μου στον Συνασπισμό και το ΚΚΕ.

Αυτό ήταν το μόνο άρθρο το οποίο η ομάδα διαχείρισης “επέτρεψε” να εμφανιστεί ως “ιδεολογικά αποδεκτό”. Ως εκ τούτου το Athens Indymedia είναι ένα site με την πλέον αμφιλεγόμενη ενημέρωση και μου δίνει την αίσθηση ότι σκοπός του δεν είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του αλλά το “θάψιμο” των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα του ΚΚΕ και του Συνασπισμού!

Γενικά δεν με ενοχλεί όταν κάποιο ΜΜΕ είναι κατευθυνόμενο ή υποστηρίζει μια συγκεκριμένη ιδεολογία αλλά με ενοχλεί σφόδρα όταν αυτό το ΜΜΕ παρουσιάζεται προς τα έξω ως αυτόνομο, χωρίς συμφέροντα και χωρίς υποτιθέμενη διαπλοκή τη στιγμή που είναι ίσως πιο στρατευμένο ακόμα και από τον Ριζοσπάστη.

Στο About του Athens Indymedia αναφέρουν ότι σκοπός τους είναι η “Αντιπληροφόρηση”! Αλήθεια ξέρετε τη σημαίνει η λέξη Αντιπληροφόρηση ή μήπως την μπερδέψατε με την Παραπληροφόρηση ;

6 comments:

  1. Σπάνια μπαίνω πλέον στο Indymedia. Όταν πρωτοξεκίνησε έμπαινα καθημερινά. Έγινε όμως κουραστικό. Ποια αντιπληροφόρηση? Μια πλατφόρμα για ξεκατίνιασμα κατάντησε...

    Τελευταία έχω βάλει στον reader μου το feed του Indy.gr... Μου φαίνεται πιο σοβαρό από το athens indymedia.

    Πάντως όσον αφορά την αντιπληροφόρηση, νομίζω ότι site τύπου indymedia έχουν ξεπεραστεί (και θα ξεπεραστούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον) από τα blogs. Είναι πολύ πιο έγκυρα, από την μπαχαλοκατάσταση που επικρατεί στο indymedia.

    Προτιμώ να διαβάζω μία είδηση από έναν blogger που έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο στυλ, έχει μια συγκεκριμένη προσωπικότητα, μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, από το να διαβάζω τύπους που μπαίνουν με μισό εκατομμύριο διαφορετικά nicknames κάθε φορά...

    Ένας blogger ακόμη κι αν είναι ανώνυμος, χτίζει την εγκυρότητά του μέσα από τα post που κάνει καθημερινά. Ότι πει σήμερα θα συγκριθεί και με το τι έλεγε χθες. Μπορεί να είναι ανώνυμος, αλλά δεν έχει την ασυλία της ανωνυμίας που έχει ένα nickname-καρικατούρα στο Indymedia.

    ReplyDelete
  2. katarxhn h apopsh kai o diaxorismos meta3u aristeristwn kai aristerwn pou kaneis einai la8os oso paei..

    mas les gia parapliroforisi. einai parapliroforisi mia eidhsh pou diastauronete apo 5 10 30 50 atoma kai dn einai i prosopiki apopsh enos blogger h enos safws komatikopiimenou site(indy)?

    tora ton oro autoorganwshs tis pliroforisis dn 8a bo ston kopo na sdto e3igiso giati apo oti fanike se noiazei perisotero i pliroforia apo ton idio ton rolo tis ka8e pliroforias 3exorista.

    E3alou to imc exei kai anoixth suneleush stin opoia boreis na peis tin gnomi sou(kai na sumetasxeis) giati dn to dokimazeis mipos kai analabeis tin eu8ini na ekte8eis dimosia kai na boi8iseis stin dimiourgiki e3aplosh ths antipliroforisis

    ReplyDelete
  3. Μια είδηση που “διασταυρώνεται” από 5,10,30,50 άτομα μπορεί να παραπληροφορεί όταν αυτά τα άτομα προέρχονται από τον ίδιο κατά βάση χώρο. Επίσης “Δεν σας λέω” γιατί όπως λέτε δεν είστε ένας, αλλά πολλοί με “πολλές” διαφορετικές ιδέες, απόψεις και ιδεολογίες και άρα κατ' επέκταση η πληροφορία που δίνεται είναι και έγκυρη... Αυτό προφανώς δεν ισχύει πάντα. Προσωπικά εγώ δεν αναφέρθηκα καν στο indy αλλά όπως είπα και πιο πάνω προτιμώ ένα σαφώς κομματοποιημένο μέσο παρά ένα “δήθεν” ανεξάρτητο.

    Όσο για το τι σχέση έχει η “Αυτοοργάνωση της πληροφορίας” με τον ρόλο της πληροφορίας πραγματικά δεν σε καταλαβαίνω! Προφανώς και προτιμώ μια ξερή πληροφορία ώστε εγώ και μόνο εγώ να την κρίνω μόνος μου με βάση τα δικά μου κριτήρια. Όπως και να το κάνουμε η έτοιμη τροφή “fast food” ποτέ δεν μου άρεσε.

    Γενική Συνέλευση; Κάθε πότε και με ποιους όρους ;

    Να αναλάβω πια ευθύνη και γιατί πρέπει “εκτεθώ” δημόσια έτσι ώστε να βοηθήσω στην “δημιουργική” εξάπλωση της αντιπληροφόρησης ;

    ReplyDelete
  4. Με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο σε όσα γράφεις!!
    Η χολή που στάζουν στο indymedia εναντίον του ΚΚΕ δεν έχει αρχή ούτε τέλος!!!

    ReplyDelete
  5. Το indy.gr δεν έχει καμία σχέση με κόμματα και θεσμούς. Λειτουργεί με βάση τις αρχές του δικτύου Ιndymedia και το ξεκίνησαν οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ξεκίνησαν και το athens indymedia 6 χρόνια πριν.

    Οι διαφορές του από το athens υπάρχουν στα κείμενα ταυτότητας του site.

    ReplyDelete
  6. Ξύπνα Βασίλη...

    Το athens indymedia είναι 100% ελεγχόμενο από το κράτος.

    - "Μαλακίες", σκέφτεσαι...

    Καλά άμα ξυπνήσεις σφύρα μου...

    ReplyDelete